marți, 23 octombrie 2007

Mancare de gutui cu dichis

Cum se face o mancare de gutui ? iaca asa: se curata si se prajesc gutuile si carnea, se face un sos de zahar ars, se combina toate si se dau la cuptor cam o ora.
Mai pe larg, asta inseamna :
Cureti gutuile de miez (seminte) - nu le cureti de coaja ca se inmoaie zdravan - si le tai bucati, dar nu foarte subtiri ca se inmoaie la fierbere si se fac praf. Se prajesc pe rind intr-o tigaie cu ulei, cit sa se rumeneasca un pic pe citeva din parti. In acelasi ulei se prajeste carnea de pui, aripioare (prefer eu), copanele ... Carnea fiind prajita in acelasi ulei cu gutuile ia din aroma acestora .

Intr-o cratita intinsa se pune la topit (ars) zaharul. Se topeste zaharul si din momentul in care e topit complet il mai lasi doar atit cit sa se coloreze un pic in maro, cafeniu. Daca e prea ars o sa fie amar, daca nu e suficient de ars o sa dea o culoare cacanie si nici gind de aroma de zahara ars, adica o sa fie doar dulce si atit. Cind e gata il iei de pe foc si il intinzi pe peretii cratitei, invirtind-o in toate directiile! Atentie, daca l-ai pus pe tine macar racneste tare de tot ! ( un spray cu propolis ti-ar putea alina durerea si urmele - eventula si niste ulei de catina ).
Cind se raceste si se intareste (se aude cum pocneste) se pune din nou pe foc, torni in cratita uleiul in care ai prajit gutuile si carnea dai focul mediu spre mic, iti pui si un ibric cu apa calda la indemina si incepi sa torni faina ... cantitatea e iar in functie de cit sos iti trebuie, incepe cu cit iei intr-un pumn. Amesteci bine cu o lingura de lemn in cratita, nu o sa se faca cocoloase indiferent cit de brusc o pui asa se comporta faina in ulei incins. Cand o sa inceapa sa bolboroseasca zaharul care se topeste cu uleiul si o sa sfiriie faina, incepi sa torni putin cite putin apa, si mesteci mai abitir ca pina atunci ca de-acum e posibil sa se cocoloseasca. Nu pui multa apa de la inceput, ca e mai greu sa adaugi faina in ceva foarte lichid. Incepi sa o dregi cind din apa, cind din faina sa iasa atit de legat cit vrei tu sa fie.
Pina nu definitivezi sosul, din punct de vedere al cantitatii, consistentei si al gustului
nu adaugi nimic in cratita (gutui sau carne).
Atentie: lasa sosul sa fiarba aproximativ 3-4 minute inainte de-a decreta ca este gata, el se ingroasa foarte repede la fiert. Il mai gusti din cind in cind si daca consideri ca nu e destul de dulce ii mai poti adauga zahar. Il lasi, deci, sa fiarba si eu in momentul asta ii pun citeva cuisoare si o bucatica de scortisoara pe care le scot dupa citeva minute. Cind ajungi la concluzia ca e sosul perfect si nu-i mai trebuie altceva adaugi carnea si apoi gutuile, le amesteci pina sint cuprinse cu totul de sos, mai lasi cratita pe aragaz pina ajung din nou la fierbere, apoi o bagi la cuptor si o lasi acolo vreo ora, o ora jumate. Iese o minune gustul dulce-acrisor se combina cu aroma de gutui si cu cea de zahar ars si cuisoare, ahhh, ce poate fi mai delicios intr-o zi de toamna racoroasa ?

PS: cantitati si alte detalii pentru genul alsta de mancare le gasiti aici.

Un comentariu:

simha spunea...

Gustos si aromat. Multumesc si felicitari. Toate cele bune sa ajunga la tine.